Milyen cukrot válasszak?

Az utóbbi pár napom arról szólt, hogy probáltam kideríteni mi a tényleges különbség a fehér, nád és nyírfa cukor között.. Tényleg megéri az árát a nádcukor? Mindenki használhatja a nyírfa cukrot? Mi az igazság?


Mi is az a fehér cukor?
Egy berlini gyógyszerész tanítványa, Archard készített tervet arra vonatkozóan, hogyan állítsanak elő cukrot répából. Javaslata alapján 1802-ben megnyílt az első répacukorgyár Sziléziában.

index

Ötven évvel később a nádcukor komoly versenytársává vált a répacukor. Ennek oka az volt, hogy a répát nemesíteni kezdték, így annak cukortartalma évről évre nőtt. Kezdetben 4 kg cukrot lehetett kinyerni 100 kg répából, ma a normál hozam 13–16 kg. A finomítással a nyerscukorban lévő úgynevezett „nemcukor anyagokat” (fehérjéket, aminosavakat, enzimeket stb.) távolítják el. A kész termék, a fehér cukor egy olyan mesterséges vegyület, ami oly mértékű cukrot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs felkészülve.

sugar cukor
A kristálycukor számos egészségre ártalmas hatása közül csak néhányat említek meg. Egyik fő tulajdonsága, hogy többletkalóriájával nem tud mit kezdeni szervezetünk, viszont zsír formájában elraktározza. Rabolja a kalciumot, magnéziumot, ezzel ártva a csontoknak és az idegrendszernek. Mivel nem tartalmaz rostokat, így kártékonyan befolyásolja az emésztést, felborítja a belső elválasztású mirigyek működését és a hormonháztartást. Káros a bőrnek, a hajnak, a szemnek. Ismerjük a gyermekek hiperaktivitásával és kezelhetetlenségével való összefüggését is, ami természetesen a felnőtteknél is létezik: stresszként, agresszióként jelentkezik, mely végül a szervezetet kimerítve fáradékonysághoz vezet. A fehér cukorból ráadásul testünkben alkohol képződik, ez pedig káros a májnak.

Milyen ételekben is van cukor?

Szinte mindenben. Azon túl, amit az átlagos táplálkozású ember az ételébe tesz, fehér cukor van a konzervekben, készételekben, tejtermékekben, italokban, szószokban, akár fagyasztott ételekben, fűszerkeverékekben, pékáruban, még kenyerekben is, töltött tésztákban, nem beszélve a csokikról, cukorkákról és egyéb ropogtatni valókról. Az átlagos táplálkozású magyar ember, évi 40 kg/fő cukorfogyasztása napi legalább 5 púpozott evőkanálnak felel meg. Ez elképesztő mennyiség. Ha az általunk megevett, ételeinkbe összekevert alapanyagokat külön-külön kellene megennünk, akkor tudatára ébrednénk annak, hogy mit eszünk. A fehér cukor üres kalória, természetellenes anyag. Májunk felelős többek közt az ilyen testidegen anyagok felismerésért. Ha az 5 kanál cukrot egyben ennénk meg, rosszul lennénk és a szervezet undorral reagálna. Ezt sokan érzik is, amikor a fehér cukros edénybe szagolnak.

Emiatt az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a hagyományos kristálycukrot helyettesítő termékek, például a nád- vagy a nyírfacukor, ám utóbbiak jóval drágábbak a sima kristálycukornál. A kilós ár ezeknél bőven ezer forint felett van, míg a kristálycukor 200 forintból megvan.

Mennyire egészséges a nád cukor?

Középkori krónikások, mint kedvelt és értékes ritkaságot említik a természetes cukorféléket. Mára azonban a finomított kristálycukor vált általánosan használt közélelmezési cikké, amelyet gigantikus mennyiségben készít az ipar. Az Ázsia déli részein őshonos cukornád levét már a történelem előtti időben alkalmazta a bennszülött lakosság. Ez a friss lé egy szokatlanul édes, aromás, rendkívül finom növényi nedű. A nádszirup híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek nem voltak cukornád termelők.A nyers nádcukor előállításánál a cél az, hogy megőrizzék eredeti melasztartalmát. Régen a levágott, vastag és hosszú nádszárakat összezúzták, a belsejéből nyert édes nedvet pedig főzéssel besűrítették, és nagy, barnás színű tömbökben kikristályosították. Az így kapott nyerscukrot őrölve szállították Európába. A nádcukrot régebben, nádméznek is nevezték, és első előfordulási helye India volt. AZ Európába szállított cukor itt került további feldolgozásra, finomításra, mely hasonlóképp történt, mint a répacukor esetében.

index

A fő különbség, ami a nádcukornak különös aromát és egy jellegzetes színt biztosít a megmaradt természetes melasztartalma, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. Így elmondható, hogy mindkét cukorfajta teljesen egyforma, csupán a kiindulási növényekből a gyártás során megmaradó egyéb anyagok okozzák a különbségeket…

Tehát a két cukor fajta különbsége annyi hogy a nád cukorban több ásványi anyagok és nyomelemek maradnak, mint a hagyományos fehér cukorban. Nem sok igaz??

Mi az a nyírfacukor?

A nyírfacukor (vagy külföldiül xylit, xylitol) a nevétől eltérően nem cukor, de még csak nem is nyírfából készül. Tulajdonképpen egy cukoralkohol, amely a szénhidrátok redukciója során keletkezik, végeredményül egy színtelen, kristályos vegyületet adva. A nyírfa úgy jön a képbe, hogy először a nyírfa nedvéből állították elő, ám ma már kukoricacsutkából nyerik ki a xylitet. Megtalálható a növényekben, sőt, az emberi test is elő tud állítani napi 15 g körüli mennyiséget. Nem minden cukoralkoholnak van energiatartalma, de néhánynak, köztük a xylitnek is, igen.

xylit_og_300x300

nyírfacukor tehát egy édes ízű cukoralkohol Hűsítő, jellegzetes friss ízű. Vízben jól oldódik, alkoholban azonban kevésbé. Konyhatechnológiai szempontból kiválóan alkalmas sütemények, szószok vagy folyadékok ízesítésére. Általában azt írják, mennyiségileg egy az egyben helyettesíti a kristálycukrot, azonban mit tapasztalatból azt állítjuk, hogy azért valamivel több kell belőle ugyanolyan intenzitású édes íz eléréséhez. A tojásfehérjével nagyon jó állagú habot lehet verni vele, tökéletesen alkalmas testépítő-barát habcsók vagy rákóczi túrós készítésére. Két dolgot azonban nem tud, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt belevágunk egy receptbe.
A xylit antibakteriális hatású, így nem alkalmas péksütemények, vagy bármilyen élesztővel készült ételek készítésre. Az élesztő ugyanis egy gomba, amit szakszóval „fel kell futtatni” tejben vagy vízben, egy kevés egyszerű szénhidráttal, tehát cukorral, mert a gomba szereti a cukrot. A xylit azonban nem nyújt táptalajt az élesztőgombák számára. A xylit nem cukor, így nem is karamellizálódik.

Mi a hátránya?
Elsősorban az, hogy van szénhidráttartalma. Nagyon sok diétázó kattan rá élből a nyírfacukorra, mert egész jó a marketingje és diétás édesítőszerként van eladva. Bár glikémiás indexe 7, ami töredéke a kristálycukornak, de energiatartalma 240 kcal/100 g, ami az energiamentes édesítőszerekkel szemben hátránynak mondható. Nagy súlyfelesleg esetén, vagy a diéta legelején éppen még bevethető, de ahogy egyre szigorodik az étrend, a nyírfacukrot is el kell hagyni, mert plusz kalória, plusz szénhidrát.

A másik hátránya, hogy egyes emberek rosszul tolerálják, és túlzott bélmozgással reagálnak rá, ami hasmenést, puffadást jelent. Ilyen akkor is előfordulhat, ha valaki egyébként bírná a xylitet, de egyből nagy mennyiségben kezdi fogyasztani. Mielőtt aktívan bekerülne az étrendedbe, hagyj időt a szervezetednek, hogy megszokja, és ne fogyassz belőle napi 20 g fölötti mennyiséget!

A nyírfacukor egy természetes édesítőszer, ugyanakkor nem minden ciklusban és nem mindenki számára a legjobb megoldás, ám a fentiek szerint el tudjátok dönteni, beépítitek-e az étrendetekbe a xylitet, vagy inkább más alternatíva mellett döntötök.

Mi az igazság?

Az igazság  az, hogy mindegy melyik cukorfajtával öntjük tele a reggeli kávénkat, ugyan olyan káros ránk nézve. A túlzott cukorbevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezet.Az egyetlen megoldás, ha valaki szeretne egészségesebben élni, hogy kevesebb cukrot kell fogyasztani.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: