Szereted a tésztát? Akkor van egy jó hírem!

A tésztát már jóval azelőtt is fogyasztottak az emberek, hogy az elhízás és a cukorbetegség ilyen nagy mértéket öltött volna, ráadásul Olaszország – a tészta hazája – egész Európában, ha nem a világon az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya.

A táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az ételek egészségesnek, vagy egészségtelennek bélyegzése helyett inkább étrendünk változatosságára érdemes odafigyelni. Ha a megfelelő tápanyag-bevitelre és elkészítési módra koncentrálunk, a korábban negatívan megbélyegzett ételek is jobb színben tűnhetnek fel asztalunkon.

Shell pasta

 A tészta alapreceptje egyszerű, ma már mégis sokféle változata van. A hazai táplálkozási szokásokról elmondható, hogy sokat, sőt egyre többet fogyasztunk belőle, az azonban, hogy ez káros lenne, a közhiedelemmel ellentétben nem jelenthető ki.

A tészta szénhidrátforrás, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és típustól függően némi fehérjével kombinálva – amennyiben minőségi tésztát eszünk. A szénhidrát elengedhetetlen szervezetünk működéséhez, még a legszigorúbb diétánál sem szabad napi 80-100 grammnál kevesebbet fogyasztani.

118782_teszta09_0

Választásunkat a tojásos-vagy durum tészták között a gasztronómiai élmény (olasz, magyar vagy ázsiai-e az étel ) vezesse, és ne a „mínusz kalóriák”, ugyanis a hazai, lágy búzából, tojással készült száraztészták 10 dkg-jában csupán 15-20 kcal-val van több, mint ugyanannyi olasz típusú, durum liszt + víz keverékéből készült tésztában. 10 dkg főtt tészta kalóriaértéke 380-390 kcal körül mozog: ha normál, nem diétás 2000 kcal-ás étrendet célzunk meg, nagyon is el kell gondolkoznunk azon, mivel esszük, hiszen még mindig csak az ebédünkről van szó. A magas minőségű, négy- vagy nyolctojásos hazai tésztákban a tojás hordozza a vitaminokat (A, B2, E, D, karotin), teljes értékű fehérjéket és ásványi anyagokat, míg a durum lisztből és vízből, tojás nélkül készült tészták a durum liszt miatt értékes B-vitaminokban gazdagok. A legjobb választás talán a durum liszt + tojás keverékéből készült  tészta, mely egyesíti a tojás és a B-vitamin erejét

A kész tésztaétel kalória- és tápanyagtartalma: ez az a pont, ahol legkönnyebben elcsúszhatunk, ha főtt tésztánkat válogatás nélkül terheljük meg hússal, tejszínnel, sajttal, illetve mindezekkel együtt. Mivel az emberek többsége  ülőmunkát végez, ehhez kell hozzárendelni egy ebéd tápanyagtartalmát. Könnyed, jól emészthető, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag tésztaételt válasszunk, ami persze jókedvre derít (a szénhidrát és a jóllakottság boldogsághormont termel), de fő feladata mégiscsak az, hogy biztosítsa a délutáni tevékenységeinkhez szükséges energiát, a koncentráció fenntartásához nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. A gyors, könnyed emésztésre is gondolnunk kell, így kerülnek előtérbe a zöldségekben lévő rostok.

Az egészséges tésztafogyasztás alapelve, hogy a tésztához mindig társítsunk zöldséget, a húsokat és a tejtermékeket azonban ne vegyítsük. Vagy az egyik, vagy a másik termékcsaládból válasszunk feltétet a tésztánkhoz.

A tésztákat nem lehet megunni. A különböző formák és szószok variálhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt.  🙂

Garnélarákos spagetti

A receptért kattints!

 

Lignano 014

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: