Olaszországban jártam

Az elsődleges cél a pihenés volt, de aki ismer minket tudja, hogy mindketten a férjemmel szerelmesek vagyunk az olasz gasztronómiában.  Nem a divat olasz ételeket hanem az igazi tradicionális recepteket részesítjük előnybe.

dsc00073

Utazásunk Velencében kezdődött. Persze csoda szép, és romantikus, de ha az étkezésre tesszük a hangsúlyt az ember itt biztos nem  azt fogja megkapni  amit elvárna. Az ételek drágák, összecsapottak, és úgy gondolom nem is a minőségről hanem  a turisták gyors kiszolgálásáról szól.

dsc00112

Következő nap tovább indultunk Sorrentoba a Vezuv melletti kis városba. Ezt vártuk a legjobban. Tudtuk, hogy minél lejjebb megyünk Olaszországon belül, annál jobban képviselik a tradicionális olasz ételeket.

Az itteni embereknél elég fontos a reggeli. Ami biztos, hogy a joghurt, különböző egészséges magvakkal, mindig jelen volt a reggeliző asztalokon. Sokféle gyümölcs, zöldség sem maradt le a kínálatból. Általában kétfajta friss gyümölcslé közül választhattál. Ez nem csak Sorrentoba volt megállapítható hanem majdnem mindenhol ahol jártunk Olaszországban.

Egyik nap betévedtünk egy ottani kis boltba. A zöldségek, és a gyümölcs kínálat nem olyan volt mint nálunk. De ami ennél is fontosabb sokkal olcsób mint Magyarországon. A húspulton a csirke olyan színű amilyennek normális esetben lennie kell. A pékáruknál nagyon sok teljes kiőrlésű, több fajta bagett sorakozott, sőt nem is lehetett kapni olyan állagú kenyeret amilyet mi fogyasztunk. Az üdítő felhozatal inkább 100 %-os gyümölcslevekből állt.

dsc00197

A tészta náluk nem olyan drága mint itthon.  Mindegyik tészta  durum búzából készül. Majdnem mindegyik étteremben házi kenyér és házi tésztával fogadják a vendégeket.

dsc00228

Az olaszok sokszor keveset esznek. A tálalási adagok nem olyan hatalmasak, mint Magyarországon. A dekorációval nem foglalkoznak, hisz náluk az étel dekorálja saját magát! 🙂 Nagyon sok halat, friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Sokkal finomabban, ízletesebben, többféle módon  tudják elkészíteni. Érdemes ellopni tőlük egy-két praktikát.

dsc00325

Az igazi olaszországi éttermek fantasztikusak.  Érzed a minőséget, a friss alapanyagokat. Szerencsére mindig jól választottunk étterem terén. Ha rajtam múlt volna biztos a lehető legrosszabb étterembe ülünk be, de Ádám a férjem szerencsére profi benne, hisz több éve “olasz” szakácsként dolgozik. Tudta, hogy mit kell figyelembe venni, ha tényleg egy jó olasz ebédet szeretnénk.

dsc00232

Sajnos azt kell, hogy mondjam Magyarországon, Sopronban nincs a környéken olyan étterem  ami hasonlítana egy kicsit a tradicionális olasz étkezésre. Próbálkozások vannak, hisz sok helyen ismerik a recepteket, de valami hiányzik … az étel lelke, azt hiszem … a minőség! 🙂

dsc00231

Amíg kint voltunk Olaszországban éreztük az ott folytatott étkezésünk jótékony hatását. Az anyagcserénk felgyorsult. Sokkal energikusabban  ébredtünk reggelente, és csak annyi változott, hogy több zöldséget, gyümölcsöt, halat fogyasztottunk. Nem mohón, hanem mindig sokszor keveset! 🙂

dsc00428

A  magyarországi olasz éttermekben általában a halas vagy rákos ételek elég drágák. Sorrentoba  sok különbség nem volt tészta, és mondjuk egy tengeri keszeg között. Viszont ahogy visszaindultunk Firenze felé már hatalmas különbségek voltak a két étel között. Ott megkellet fizetned ha branzinot kívántál ebédre.

dsc00525

 Sorrento környékén nem  lehetett  felfedezni semmilyen hamburgerest vagy gyorséttermet, viszont Firenze sajnos  tele volt ilyen helyekkel. Az én véleményem az, hogy Olaszországon belül két csoportra oszthatjuk az emberek étkezését. Van az a fele aki mondhatni ugyan azt az étkezést folytatja mint mi magyarok, és vannak azok  akik tényleg azt az igazi egészséges mediterrán életmódot tarják szem előtt.

dsc00254

Az olaszoknak nem csak az étkezési szokása hanem az élethez való hozzáállása is teljesen más. A legtöbb ottani ember nem csinál olyat amit nem szeretne. Fontosnak tartják, hogy  jól érezzék magukat a mindennapokban.

dsc00452

Az egyik szállás helyen volt szerencsénk találkozni egy hölggyel aki kint él több mint 25 éve Olaszországban.  A kedves hölgy 47 éves. Elmondása alapján  már sajnos külföldinek érzi magát Magyarországon.  Sok helyen élt már Olaszországban. Mindig oda ment ahol olyan munkát talált ami boldoggá tette, mert szerinte senki se tudja a maximumot kihozni saját magából ha nem azt csinálja amit szeret. Nem csak ö volt az egyetlen akin azt láttam, nem hagyja hogy a mindennapok rabjává váljon. Amit érdekesnek találok, hogy Olaszország szegényebb Magyarországnál, még sincsenek az emberek annyira belefásulva a mindennapokban mint itthon. Pedig lehetne rá okuk!!

dsc00586

Itthon is tudod követni a mediterrán életmódot, csak kicsit nehezebb helyzetben vagyunk mint a Szicília környékén élő emberek. Itthon nehezebb beszerezni a minőségi alapanyagokat, de ha kicsit megerőltetjük magunkat, mi is hozzá tudunk jutni! 🙂

Ha te is szereted a mediterrán étkezést, vagy szeretnéd kipróbálni, és érezni jótékony hatását a szervezetre kövess minket, mert Ádámmal hamarosan egyszerű, finom, igazi olasz recepteket fogunk megosztani a Blogon! 🙂 Olyan ételeket próbálunk majd összeállítani amit te is eltudsz készíteni otthon szeretteidnek pillanatok alatt!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: